PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ NEBO PRŮBĚHOVÝ: KTERÝ Z NICH MÁM POUŽÍT?


PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ NEBO PRŮBĚHOVÝ: KTERÝ Z NICH MÁM POUŽÍT?

Výuka angličtiny začíná zpravidla právě tímto časem. Takže, přítomný čas prostý nebo průběhový? Zní to jednodušeji než poznat všechny hlavní časy v angličtině, adekvátně je používat a zvládnout všechny minulé časy, které existují. Ale je to tak? Existuje něco takového jako snadná gramatika, když teprve začínáte?

Domníváme se, že tomu tak není, a někdy je nejlepší najít dobrou jazykovou školu v Česku, a začít odtamtud. Prozatím se však podívejme, jak vám můžeme pomoci.

Kde používáme přítomný čas prostý? (Present simple tense)

Přítomný čas prostý je v podstatě nejčastěji používaným časem v angličtině a také nejsnadněji zvládnutelným. I když je to pravda pro jeho základní použití, existují způsoby, jak použít přítomný čas prostý, které nejsou ani snadné, ani běžné.

  1. Obecné pravdy – Pokud něco platí vždy, použijte přítomný čas prostý. Vidíte, že jsme ho použili i v této větě. Například – „Pět plus pět se rovná deset.“ nebo „Lidé potřebují vodu.“ (“Five plus five equals ten.”, or “People need water.”.)
  2. Obvyklé činnosti – Pokud člověk vykonává určitou činnost více či méně často, použijeme přítomný čas prostý. Vždy tedy platí: „Hraji basketbal třikrát týdně.“ nebo „Chodí do školy každý den.“. (“I play basketball three times a week.” or “She goes to school every day.”.)
  3. Komentář – Tady vás trochu zmateme. Jak uvidíme později, Present Continuous Tense se používá k popisu činností, které se dějí právě teď. Ale pokud jde o, řekněme, sportovní komentář, použijete Present Simple – „Neymar bere míč, běží k brankáři, střílí, dává gól!“.(“Neymar takes the ball, he runs toward the keeper, he shoots, he scores!”. )
  4. Nezměnitelná budoucnost – Když mluvíte o budoucích událostech, ale takových, které jsou pevně dané, použijete přítomný čas prostý před jakýmkoli jiným – „The train leaves the station at eight.“ nebo „What time does school begin?„.
  5. Časové věty – Kdykoli poskytujete jasný časový rámec, je Present Simple na místě. Proto se při používání spojek jako „until“, „when“, „before“, „as soon as“ a „after“ vždy držte tohoto času – „I will come back home when I finished work.„, nebo „She will call you before her plane from Mexico.„.
  6. Věty podmínkové – přítomný čas prostý se používá v nulovém a prvním kondicionálu bez výjimky – „If you heat snow it melts.“ a „I won’t be able to go out if it rains.„.

Proč používáme přítomný čas průběhový? (Present continuous tense)

Protože musíte, že? Vždyť je tu, tak proč ho nepoužít? To je jeden důvod, a ten druhý je, že se mu nemůžete vyhnout.. Ale abychom byli vážní, vysvětlíme si to trochu podrobněji.

Nejde o to, že ho musíte používat, ale jde o to, že v anglickém jazyce neexistuje žádný jiný čas, který by dokázal vyjádřit to, co dokáže přítomný čas průběhový.

Pokud se snažíte mluvit o nějakém ději, který se odehrává právě teď, nebo pokud se snažíte plánovat do budoucna, musíte použít Present Continuous Tense, abyste správně vyjádřili své myšlenky. Lepší otázka by tedy možná zněla: „Kdy používáme přítomný čas průběhový?“.

Kdy používáme přítomný čas průběhový?

Nyní tedy víte, že přítomný čas průběhový nelze obejít. Vzhledem k tomu, že situace je taková, jaká je, podívejme se, kdy ho můžete, nebo spíše musíte použít. Dělám si legraci, nemusíte, ale měli byste. Jemnější návrh z naší strany, nic víc.

  1. Teď! – Když se snažíte popsat děj, který se odehrává během vašeho projevu, použijte přítomný čas průběhový – „He’s listening to music at the moment.“ nebo „What are you doing?“.
  2. Dočasné situace – I když se něco neděje právě teď, ale je to dočasné, bez ohledu na to, jak dlouho to trvá, použijte Present Continuous – „He’s working as a waiter until he find a better job.“, nebo „I’m staying with my parents for the weekend.„. Pokud byste například u první věty použili Present Simple Tense: „He works as a waiter…“, znamenalo by to, že jeho práce je považována za stálou, nikoli dočasnou.
  3. Stěžování si na otravné věci – Pokud se něco neustále děje a vy z toho nejste zrovna nadšeni, přestože se jedná o obvyklou činnost, použijete k vyjádření nelibosti přítomný čas průběhový – „He’s always forgotting where he parked his car.“ nebo „I’m constantly missing the bus!„. Ano, můžete být naštvaní i sami na sebe.
  4. Plány do budoucna – Pokud si něco plánujete do budoucna a ten plán je stejně dobře definitivní, použijte tento čas – „Zítra hraju fotbal.“ nebo „Zítra jede do Maroka.“ (“I’m playing football tomorrow.”, nebo “She’s traveling to Morocco tomorrow.”.)

Co je to průběžná akce?

Konečně snadná otázka, na kterou můžeme odpovědět během chvilky. Průběžná akce je akce, která buď probíhala po určitou dobu, probíhá právě teď, nebo bude probíhat v určitém okamžiku v budoucnosti.

Nezáleží tedy na tom, zda se odehrála v minulosti, zda probíhá v současnosti nebo zda se odehraje v budoucnosti – pokud trvá po určitou dobu, trvala nebo bude trvat, jedná se o průběžnou akci. Trvání děje je jediným předpokladem pro to, aby mohl být nazván „průběhovým“. A to je vše, nic víc k tomu není třeba dodávat. Brnkačka!

„Chápu to, ale existuje nějaká jazyková škola, kde bych se tohle všechno mohl naučit?“

Pokud hledáte nejlepší soukromou školu pro výuku anglického jazyka v ČR, nemusíte hledat dál – Angličtina v Brně je pro vás ideálním místem! Zvládnutí přítomného, minulého a budoucího času bude s námi hračka. Pokud tedy chcete být schopni prozkoumat vše, co nabízí, zastavte se v naší škole, zavolejte nebo napište email a my vám pomůžeme!

Pokud by Vás zajímalo, jak je to s přítomným časem v Němčině, podívejte se na následujícím odkazu na článek:

https://www.preklady-nemeckeho-jazyka.cz/l/casovani-sloves-v-pritomnem-case-i-cast/

Inspirováno zde: https://www.englishcollege.com/when-use-present-simple-continuous